s1

A színház
története

A mai Radnóti Színház története 1985-ben kezdődött, amikor Bálint András került az igazgatói posztra, és ezzel jelentős profilváltás történt: az addigi Irodalmi Színpad helyén kialakult az a kamarajellegű, 230 férőhelyes, évente 220 előadást tartó igényes polgári-művészszínház Budapest szívében, melynek jelenléte közel három évtizede meghatározó a főváros színházi életében.

A színház évente átlagosan négy bemutatót tart, a repertoáron pedig kb. nyolc-tíz előadás látható. A Radnóti Színházban színre kerülnek a világszínház klasszikus és modern vonulatának jelentős alkotásai (pl. Csehov, Gogol, Ibsen, Schnitzler, Tennessee Williams, George Tabori, Lars von Trier) a magyar polgári dráma néhány kiemelkedő opusza (Molnár Ferenc, Füst Milán, Szép Ernő), valamint a kortárs magyar irodalom szerzőinek művei (Térey János, Hamvai Kornél, Szabó Magda, Spiró György). Színházunk ápolja az irodalmi hagyományokat: egy-egy költő életművét, mai szerzőt, folyóiratot vagy könyvkiadót bemutató estjeivel.

Fontos számunkra, hogy a repertoár mindig képviselje a Radnóti Miklós Színház alapeszméjét, a polgári megbízhatóság és fiatalos útkeresés érzékeny egyensúlyát, és hogy a könnyedebb és fajsúlyosabb produkciók aránya megfelelő legyen.

A színház társulata kicsiny, mégis az ország egyik legerősebb szakmai társulása. Alkalmanként vendégművészeket hívunk, színészeket és rendezőket, a magyar színházművészet élvonalából.

Legfőbb törekvésünk, hogy olyan értékteremtő és értékálló előadásokat hozzunk létre, amelyek az európai színházművészet legnemesebb hagyományait ötvözik a korunkra jellemző látásmóddal, az aktuális problémák iránti érzékenységgel.

LÁTOGASSON EL ÖN IS A RADNÓTI SZÍNHÁZBA!

Díjaink
s2